Monday, March 21, 2011

Ayam Ros Pandan

Tengok dlm peti ais ada ayam. Nak masak apa ye? Apa lagi aku terus buka pakar rujuk la. Jadi aku ambik resepi ni daripada Secubit Garam. Minta izin saya copy paste resepi di blog saya pulak ya.Tq...

AYAM ROS PANDAN
resipi : CMGebu
sumber : K.Nor@SecubitGaram
sumber :cikguburunghantu2


BAHAN-BAHANNYA :-)
7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..


Bahan2 utk menumis.


Bahan2 utk dikisar. Buah keras aku tak dak. Tapi blh lah...


Ayam yg tlh digoreng.


Bahan2 yg dikisar sedang dimasak.


Dah siap utk diner. Biasanya klau hari sek, aku masak utk malam, merangkap utk esok sekali.


Hubby kata "mavelesss..." 3 kali hubby tambah nasi. Katanya "esok pagi abg dah tak sarapan."Ayat cover la tu.He..he..he..Cubalah, memang sedappp. Tima kasih k.Nor.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...